Utrinki

Zapis ene izmed uporabnic Projekta dolgotrajna oskrba na Koroškem

MOJE ČRNE IN BELE MISLI

 

Spomini mi uhajajo v leto 2018. Bilo je lepo, a žal tudi usodno. V mesecu juniju smo se odpravili na dopust. Veselila sem se vsakega trenutka, da ga preživimo skupaj s svojo družino, predvsem pa z mojo vnukinjo. Nisem bila prepričana v svoje zdravje, saj sem se hitreje utrudila, ni bilo apetita, hitro sem zadremala in najraje sem bila sama, saj sem le tako lahko 'skrila' svoje znake bolezni. In prav tu na dopustu se je moje življenje močno spremenilo. Iz prelepe hotelske sobe so me odpeljali v bolnišnico v Izolo. Soba je bila zelo lepa, ampak ni bila hotelska soba. Naslednji dan sem pot nadaljevala do bolnice Slovenj Gradec, kjer pa sem po nekaj časa izvedela za diagnozo. Takrat mi je bilo vse jasno. Rak mi ne bo dal miru. Nisem jokala, le vsi moji udje so mi odpovedali, noge me niso držale. V prsih sem imela kepo in v glavi mi je šumelo. Skrbelo me je, kakšne vrste tumor raste in kako daleč se je že 'razpasel'. Predvsem pa misel, kako povedati domačim. Zavedala sem se, da se moram za življenje boriti, zato, da sem lahko še s svojo družino, sorodniki in prijatelji. Rak mi je življenje čisto spremenil. V sebi sem potlačila vso žalost. Verjela sem svojim domačim, sorodnikom, prijateljem in vsem dobrim ljudem v Koroškem medgeneracijskem centru, da mi bodo v podporo pri zdravljenju. Na tej poti sem sledila predvsem svojim notranjim občutkom o tem, v kar sem verjela, najprej dobrim zdravnikom, v kemoterapijo in nazadnje tudi v obsevanje. A vendar vse skozi sem bila samo bolnica, v kateri je rastla tista 'stvar', ki se ji reče RAK. V oporo so mi bili moji domači in pa telefon, ki je neprestano brnel. Ob meni so bili tudi prijatelji, prav zaradi njih sem našla moč, upanje, predvsem pa sem odgnala misel, da nisem sama.

Zdaj sem ozdravljena bolnica z rakom, pa vendar sem bolnica, ki v svojem počutju in odzivanju rabim pomoč. Postaneš otroško nemočen in s svojim obnašanjem pokažeš težnjo po varnosti, opori in pomoči. Vse to so opazili moji dobri ljudje, ki so mi ponudili pomoč v okviru projekta Dolgotrajne oskrbe. To so ljudje s širokim in dobrim srcem. Moj odnos do življenja se je spremenil. Bolj sem se začela veseliti vsakega posameznega dne in drobnih radosti, ki jih prinaša. Spoprijateljila sem se s številnimi srčnimi ljudmi, ki se razdajajo obolelim. Vsak posebej in skupaj smo močnejši. Pravijo, da nam naložijo toliko, kolikor lahko nosimo in da vse pride z namenom. Mene je ga. Majda, ki je zaposlena pri projektu Dolgotrajne oskrbe, 'povlekla' iz trdne polževe hišice, v kateri sem se skrivala. In prav taki polžji koraki so najini koraki, počasni, pa vendar tako zelo varni. Ga. Majda mi ponudi roko, ki se je trdno oklenem. Zdaj vem, da sem našla pot iz te hišice, ker dokler smo v njej, nas nihče ne sliši. Najine skupne ure so aktivne, pogovorne, zaupanja vredne. Veselim se trenutkov, ko mi ponudi pomoč in tako skupaj odideva na sprehod po našem Javorniku. Ob prijetnem pogovoru pozabim, da hodim, da premagujem svoj strah in da s svojo aktivnostjo premagam bolezen. Verjemite, kako dragocen je trenutek življenja in kako pomembno je, da imamo drug drugega, saj smo kot delčki barvnega mozaika, ki tako lepo zasije, ko skozenj posije žarek svetlobe.

Naj še dolgo žari in živi projekt Dolgotrajne oskrbe, prav tako naj skozi naša vrata še dolgo vstopa ga. Majda, ki mi prinaša varnost, moč in upanje. In čisto ob koncu še moja ena želja, ki jo naj veter ponese vse tja do Ljubljane, v naš parlament in jim naj pove: » Projekt Dolgotrajne oskrbe je tako dragoce, kot kapljica vode na dlani, ki jo je potrebno skrbno čuvati.« Hvala veter in ena velika hvala vsem zaposlenim pri projektu Dolgotrajne oskrbe.

 

                                                                                                                                                                    Marta Kovačec Vrenčur

Osebje

VODJA PROJEKTA

MAG. MARJANA KAMNIK
KDS PE SG, Celjska cesta 24,
2380 Slovenj Gradec

PROJEKTNA KOORDINATORKA

TONJA KOS
Koroški medgeneracijski center,
Trg svobode 20, 2390 Ravne na Koroškem

KOORDINATORKA DO

MARINA ODERLAP
KDS Dravograd,
Črneče 146, 2370 Dravograd

Kontakt

Zdravstveni dom Ravne na Kor.,
Ob Suhi 11,
2390 Ravna na Koroškem

Telefon: 02 88 46 490 / 02 88 46 491
GSM: 031 609 218
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontaktne osebe

Delovni čas

ponedeljek, torek, četrtek: 
7:00 – 15:00

sreda: 
7:00 – 17:00

petek: 
7:00 – 13:00